Start-up Nation România – este un Program instituit de Guvernul României, prin OUG 10/2017, pentru stimularea infiintarii de noi întreprinderi mici și mijlocii, in tara noastra.
Cine poate aplica in cadrul acestui Program?
* Conf. documentelor oficiale existente la acest moment, se pare ca Programul va avea doua surse de finantare: fonduri europene si fonduri de la bugetul de stat.Nu este detaliat, inca, modul in care potentialii beneficiari vor fi impartiti pe cele doua surse de finantare, insa cei care pot obtine finantare din fonduri europene trebuie sa aiba sediul /si punctele de luncru in mediul urban (exceptand B-Ilfov), in timp ce pentru cei care o sa fie finantati de la bugetul de stat – locatia proiectului poate fi oriunde in Romania.
Noutatile mai incurajatoare fata de programe anterioare
Spre deosebire de alte programe (actuale/anterioare), in cadrul Start-up Nation Romania este prevazut:
Principale condiții de accesare a Programul Start-up Nation România
Societatile comerciale amintite:
Øcreeaza minim 2 locuri de munca si le mentin pe o perioada de pana la 3 ani dupa implementarea proiectului;
Ønu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale;
Øau codul CAEN autorizat la ONRC in momentul depunerii documentatie de decont;
Øadministratorul trebuie să fi urmat/urmeaza un curs de antreprenoriat;
Øintrunesc min. 50 de puncte pe grila de evaluare propusa de Guvern (Precizare: Aceasta grila nu este finala - e posibil sa mai sufere unele modificari – clik aici: Grila propusa de CNIPMMR)
Principalele cheltuieli eligibile în cadrul programului sunt:
Ce cheltuieli nu sunt eligibile în programul Start-up Nation România?
Pentru lista completa, cat si alte detalii referitoare la acest program puteti consulta Proiectul Hotarari privind Normele metodologice de aplicare a OUG10/2017, dand clik pe ea.
Sanse mai mari de finanțare au proiectele care îndeplinesc următoarele criterii:
Important!
Normele metodologice NU sunt inca in vigoare. Pentru a deveni operabile, acestea trebuie aprobate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial – foarte posibil pana la sfarsitul lui Martie/ inceput de Aprilie; dupa care, cel mai probabil vor fi urmate de o Procedura de implementare a Programului + anexele aferente acesteia, in baza careia cei interesati isi vor putea inscrie proiectele in aplicatia online, care potrivit informatiilor actuale, va fi deschisa timp de 30 de zile pe site-ulwww.aippimm.ro, si a carei activare va fi anuntata cu 5 zile inainte, pe acelasi website.
Perioada estimata de deschidere a aplicatiei: inceputul lunii Mai 2017.